Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/24690
Title: A sustentabilidade e tecnologia da produção de coco no município de Sousa, Paraíba-Brasil.
Other Titles: The sustainability and technology of coconut production in the municipality of Sousa, Paraíba-Brasil.
???metadata.dc.creator???: MARQUES, Agílio Tomaz.
???metadata.dc.contributor.advisor1???: MARACAJÁ, Patrício Borges..
???metadata.dc.contributor.advisor2???: MEDEIROS, Aline Carla de.
???metadata.dc.contributor.referee1???: ALMEIDA, José Cezário de.
???metadata.dc.contributor.referee2???: DANTAS, Maria Cândida de Almeida Mariz.
Keywords: Cocoicultura;Sustentabilidade;Coconut farming;sustainability
Issue Date: 31-Aug-2021
Publisher: Universidade Federal de Campina Grande
Citation: MARQUES, AGÍLIO TOMAZ. A sustentabilidade e tecnologia da produção de coco no município de Sousa, Paraíba - Brasil. 2021. 34f. Dissertação (Mestrado Profissional em Sistemas Agroindustriais) - Programa de Pós-Graduação em Sistemas Agroindustriais, Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil, 2021.
???metadata.dc.description.resumo???: A produção nacional de coco ocupa uma área de 199.624 hectares, com produção equivalente a 1,5 bilhão de frutos, sendo uma atividade que fornece exacerbadas possibilidades para a agricultura no Brasil, proporcionando o desenvolvimento econômico e social dos que exercem essa ocupação. Apesar de sua importância, é preciso considerar a existência de problemas que acometem essa atividade, e que interferem negativamente na sustentabilidade da produção. Nessa perspectiva, esse projeto de pesquisa visou avaliar o perfil social dos produtores de coco do município de Sousa, na Paraíba, bem como o Nível de Sustentabilidade e Tecnológico dessa produção. Para o seu desenvolvimento, foi realizado um levantamento bibliográfico sobre o tema em estudo, sendo efetuada, em seguida, a aplicação de questionários e entrevistas semiestruturadas com 40 produtores residentes no município. Com base nesses dados foram calculados os Índices de Qualidade de Vida, Capital Social e Ambiental, para então calcular o Índice de Sustentabilidade e avaliar o Nível de Sustentabilidade. Além disso, foi calculado o Índice Tecnológico, a fim de avaliar o Nível Tecnológico empregado na produção de coco na área em estudo. Ainda, foram propostas medidas capazes de contribuir para melhorar as variáveis que compõem o Índice de Sustentabilidade e Tecnológico. Os resultados da pesquisa revelam que o perfil social do produtor de coco no município de Sousa é representado por adultos, casados e com ensino médio completo. Quanto ao Nível de Sustentabilidade e Tecnológico da produção de coco no município, constatou-se que ambos apresentam valores de nível intermediário.
Abstract: The national production of coconut occupies an area of 199,624 hectares, with production equivalent to 1.5 billion fruits, an activity that provides increased possibilities for agriculture in Brazil, providing economic and social development for those who exercise this occupation. Despite its importance, it is necessary to consider the existence of problems that affect this activity, and that negatively interfere in the sustainability of production. From this perspective, this research project aimed to assess the social profile of coconut producers in the municipality of Sousa, Paraíba, as well as the Sustainability and Technological Level of this production. For its development, a bibliographical survey was carried out on the subject under study, followed by the application of questionnaires and semi-structured interviews with 40 producers residing in the municipality. Based on this data, the Quality of Life, Social and Environmental Capital Indexes were calculated, in order to then calculate the Sustainability Index and assess the Sustainability Level. In addition, the Technological Index was calculated in order to assess the Technological Level used in coconut production in the area under study. Furthermore, measures capable of contributing to improving the variables that make up the Sustainability and Technological Index were proposed. The research results reveal that the social profile of the coconut producer in the municipality of Sousa is represented by adults, married and having completed high school. As for the Sustainability and Technological Level of coconut production in the municipality, it was found that both have intermediate level values.
Keywords: Cocoicultura
Sustentabilidade
Coconut farming
sustainability
URI: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/24690
Appears in Collections:Mestrado Profissional em Sistemas Agroindustriais (Pombal).

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
AGÍLIO TOMAZ MARQUES -DISSERTAÇÃO PPGSA PROFISSIONAL- 2021..pdf604.78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.