Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/27353
Title: Aspectos fisiológicos do Maracujazeiro-Azedo irrigado com águas salinas e adubação potássica.
Other Titles: Physiological aspects of passion fruit irrigated with saline water and potassium fertilization.
???metadata.dc.creator???: SOUZA, Weslley Bruno Belo de.
???metadata.dc.contributor.advisor1???: SOARES, Lauriane Almeida dos Anjos.
???metadata.dc.contributor.referee1???: GONDIM, Ancélio Ricardo de Oliveira.
???metadata.dc.contributor.referee2???: PAIVA, Francisco Jean da Silva.
Keywords: Passiflora Edulis;Estresse Salino - Atenuação;Fisiologia Vegetal;Saline Stress - Attenuation;Plant Physiology
Issue Date: 21-Jul-2022
Publisher: Universidade Federal de Campina Grande
Citation: SOUZA, WESLLEY BRUNO BELO DE. Aspectos fisiológicos do Maracujazeiro-Azedo irrigado com águas salinas e adubação potássica. 2022. 42 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil, 2022.
???metadata.dc.description.resumo???: A cultura do maracujazeiro apresenta grande importância socioeconômica para a região semiárida do Nordeste brasileiro, porém, nessa região, é comum a água utilizada na irrigação conter sais em excesso, sendo um dos fatores limitantes para expansão da agricultura irrigada, devido aos efeitos de natureza osmótica e iônica. Neste contexto, objetivou-se avaliar o conteúdo de água, o percentual de dano à membrana celular, pigmentos fotossintéticos (Clorofila a, b e Carotenoides) e as trocas gasosas do maracujazeiro-azedo em função da irrigação com águas de diferentes níveis de condutividade elétrica da água de irrigação e doses de potássio. O experimento foi desenvolvido em vasos adaptados como lisímetros de drenagem sob condições de campo na Fazenda Experimental do CCTA/UFCG em São Domingos – PB. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados, em esquema fatorial 5 × 4, sendo cinco níveis de condutividade elétrica da água de irrigação – CEa (0,3; 1,1; 1,9; 2,7 e 3,5 dS m-1) associados a quatro doses de potássio (60; 80; 100 e 120% da recomendação de K2O), com três repetições. A dose de 100% correspondeu a 345 g de K2O por planta ano-1. Houve interação entre os níveis de salinidade da água e doses de potássio para condutância estomática, para transpiração, para concentração intercelular de CO2 e eficiência instantânea de carboxilação do maracujazeiro-azedo ‘BRS SC1’. A água de condutividade elétrica superior a 0,3 dS m-1 reduziu o conteúdo relativo de água, os teores de clorofila a e b, a taxa de assimilação de CO2 e a eficiência instantânea no uso da água das plantas de maracujazeiro-azedo ‘BRS SC1’. A condutividade elétrica da água de irrigação de até 2,8 dS m-1 aumentou o extravasamento de eletrólitos no limbo foliar e os teores de carotenoides. A dose de potássio correspondente a 100% da recomendação incrementou o extravasamento de eletrólitos no limbo foliar.
Abstract: The passion fruit crop has great socioeconomic importance for the semi-arid region of Northeast Brazil. However, is this region, it is common for the water used in irrigation to contain soluble salts in excess, being one of the limiting factors for the expansion of irrigated agriculture, due to the effects of osmotic and ionic nature. In this context, the objective of this work was to evaluate water content, percentage of cell membrane damage, photosynthetic pigments (chlorophyll a, b and Carotenoids) and gas exchange of passion fruit ‘BRS SC1’ as a function of irrigation with water with different levels of electrical conductivity of the irrigation water and potassium doses. The experiment was carried out in vessels adapted as smooth drainage under field conditions in the experimental farm of CCTA/UFCG in São Domingos – PB. The experimental design was a randomized block, in a 5 × 4 factorial scheme, whose treatments were constructed by combining two factors: five levels of electrical conductivity of the irrigation water – ECw (0.3; 1.1; 1.9; 2.7 and 3.5 dS m-1), associated with four doses of potassium (60; 80; 100 and 120% of the K2O recommendation), with three repetitions. The 100% dose corresponded to 345 g of K2O per plant year-1. There was an interaction between water salinity levels and potassium doses for stomatal conductance, for transpiration, for intercellular concentration of CO2 and instantaneous efficiency of carboxylation of the sour passion fruit ‘BRS SC1’. Water with electrical conductivity greater than 0.3 dS m-1 reduced the relative water content, chlorophyll a and b contents, CO2 assimilation rate and instantaneous water use efficiency of ‘BRS SC1’ passion fruit plants. The electrical conductivity of the irrigation water of up to 2.8 dS m-1 increased the electrolyte leakage in the leaf blade and the carotenoid contents. Potassium doses of 100% of the recommendation increased the extravasation of electrolytes in the leaf blade.
Keywords: Passiflora Edulis
Estresse Salino - Atenuação
Fisiologia Vegetal
Saline Stress - Attenuation
Plant Physiology
???metadata.dc.subject.cnpq???: Agronomia.
URI: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/27353
Appears in Collections:Curso de Bacharelado em Agronomia - CCTA

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
WESLLEY BRUNO BELO DE SOUZA- TCC AGRONOMIA 2022..pdfWeslley Bruno Belo de Souza- TCC Agronomia 2022.1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.