Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/6202
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dcterms.abstractThe lack of careful handling of the guava in the harvest, transportation and commercialization stages may cause alterations to the fruit which commercially devalues the product. This work aimed to perform the post-harvest characterization of the mechanical damage in the guavas commercialized in different commercial establishments in the Sertão region of the State of Paraíba. The research was carried out in two stages. Initially, two boxes of guavas (25 kg) were purchased, in each commercial establishment (Pombal – PB´s Street Market and Public Market and Patos – PB´s Ceasa) In the first stage was quantified: the proportion of fruits per maturation stage; proportion of fruits per types of mechanical damage; proportion of fruits with mechanical damage in each maturation stage and also the estimative of the fruit´s external area affected by mechanical damage. In the second stage were assessed: the external and internal appearance; the color of the rind; severity of the disease; severity of the mechanical damage: loss of fresh mass: soluble solids (SS): pH: titratable acidity (TA): SS/TA relation, total soluble sugars and vitamin C. It is verified that the guavas are commercialized without standardization regarding the maturation stage and with a high incidence of mechanical damage,showing the presence of some type of damage in 97% of the fruits that came from the street market, 100% of the fruits from the Ceasa and 97% from the public market. The external appearance of the guavas is the main limiting factor for the useful lifespan, with an inadequate external appearance for commercialization. The severity of the mechanical damage accentuates the mass loss and depreciates the quality of the fruits during storage.
dc.creator.IDSILVA, H. S.pt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/0427174218770741pt_BR
dc.contributor.advisor1ROCHA, Railene Hérica Carlos.
dc.contributor.advisor1IDROCHA, R.H.C.pt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0087513816949221pt_BR
dc.contributor.referee1COSTA, Franciscleudo Bezerra da.
dc.contributor.referee2SANTOS, Elizangela Cabral dos.
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCentro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar - CCTApt_BR
dc.publisher.initialsUFCGpt_BR
dc.subject.cnpqCiência e Tecnologia de Alimentos.pt_BR
dc.subject.cnpqAgronomia.pt_BR
dc.titleCaracterização pós-colheita de danos mecânicos na goiaba comercializada no Sertão da Paraíba.pt_BR
dc.date.issued2013-02-06
dc.identifier.urihttp://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/6202
dc.date.accessioned2019-08-26T17:42:14Z
dc.date.available2019-08-26
dc.date.available2019-08-26T17:42:14Z
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.subjectGoiabapt_BR
dc.subjectPsidium guajava L.pt_BR
dc.subjectComercializaçãopt_BR
dc.subjectConservação de alimentospt_BR
dc.subjectGuavapt_BR
dc.subjectCommercializationpt_BR
dc.subjectFood Preservationpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.creatorSILVA, Helton de Souza.
dc.publisherUniversidade Federal de Campina Grandept_BR
dc.languageporpt_BR
dc.relation.referencesSILVA, H. de S. Caracterização pós-colheita de danos mecânicos na goiaba comercializada no Sertão da Paraíba. 2013. 61 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil, 2013.pt_BR
dcterms.resumoA carência de cuidados no manuseio da goiaba nas etapas de colheita, transporte e comercialização podem ocasionar alterações no fruto que desvalorizam o produto comercialmente. Objetivou-se com este trabalho realizar a caracterização póscolheita de danos mecânicos na goiaba comercializada em diferentes estabelecimentos comerciais do Sertão Paraibano. A pesquisa foi realizada em duas etapas. Inicialmente, foram adquiridas duas caixas de goiaba (25 Kg), em cada estabelecimento comercial (Feira Livre e Mercado Público de Pombal – PB e Ceasa de Patos – PB). Na primeira etapa quantificou-se: proporção de frutos por estádio de maturação; proporção de frutos por tipos de danos mecânicos; proporção de frutos com danos mecânicos em cada estádio de maturação e também a estimativa da área externa do fruto afetada por danos mecânicos. Na segunda etapa avaliou-se: aparência externa e interna; cor da casca; severidade de doença; severidade de danos mecânicos; perda de massa fresca; sólidos solúveis (SS); pH; acidez titulável (AT); relação SS/AT, açúcares solúveis totais e vitamina C. Verifica-se que as goiabas são comercializadas sem padronização quanto ao estádio de maturação e com elevada incidência de danos mecânicos, constatando-se a presença de algum tipo de danos em 97% dos frutos provenientes da feira livre, 100% nos frutos do Ceasa e 97% nos frutos do mercado público. A aparência externa das goiabas é o principal fator limitante na vida útil, com aparência externa inadequada para comercialização. A severidade de danos mecânicos acentuam a perda de massa e depreciam a qualidade dos frutos durante o armazenamento.
dc.title.alternativePostharvest characterization of mechanical damage in guava sold in the Interior of Paraíba.pt_BR
Appears in Collections:Curso de Bacharelado em Agronomia - CCTA

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
HELTON DE SOUZA SILVA - BACHARELADO EM AGRONOMIA - 2013.pdfHelton de Souza Silva - Bacharelado em Agronomia - 2013.659.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.