dcterms.abstract |
The lack of careful handling of the guava in the harvest, transportation and
commercialization stages may cause alterations to the fruit which commercially
devalues the product. This work aimed to perform the post-harvest characterization
of the mechanical damage in the guavas commercialized in different commercial
establishments in the Sertão region of the State of Paraíba. The research was
carried out in two stages. Initially, two boxes of guavas (25 kg) were purchased, in
each commercial establishment (Pombal – PB´s Street Market and Public Market and
Patos – PB´s Ceasa) In the first stage was quantified: the proportion of fruits per
maturation stage; proportion of fruits per types of mechanical damage; proportion of
fruits with mechanical damage in each maturation stage and also the estimative of
the fruit´s external area affected by mechanical damage. In the second stage were
assessed: the external and internal appearance; the color of the rind; severity of the
disease; severity of the mechanical damage: loss of fresh mass: soluble solids (SS):
pH: titratable acidity (TA): SS/TA relation, total soluble sugars and vitamin C. It is
verified that the guavas are commercialized without standardization regarding the
maturation stage and with a high incidence of mechanical damage,showing the
presence of some type of damage in 97% of the fruits that came from the street
market, 100% of the fruits from the Ceasa and 97% from the public market. The
external appearance of the guavas is the main limiting factor for the useful lifespan,
with an inadequate external appearance for commercialization. The severity of the
mechanical damage accentuates the mass loss and depreciates the quality of the
fruits during storage. |
|
dc.creator.ID |
SILVA, H. S. |
pt_BR |
dc.creator.Lattes |
http://lattes.cnpq.br/0427174218770741 |
pt_BR |
dc.contributor.advisor1 |
ROCHA, Railene Hérica Carlos. |
|
dc.contributor.advisor1ID |
ROCHA, R.H.C. |
pt_BR |
dc.contributor.advisor1Lattes |
http://lattes.cnpq.br/0087513816949221 |
pt_BR |
dc.contributor.referee1 |
COSTA, Franciscleudo Bezerra da. |
|
dc.contributor.referee2 |
SANTOS, Elizangela Cabral dos. |
|
dc.publisher.country |
Brasil |
pt_BR |
dc.publisher.department |
Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar - CCTA |
pt_BR |
dc.publisher.initials |
UFCG |
pt_BR |
dc.subject.cnpq |
Ciência e Tecnologia de Alimentos. |
pt_BR |
dc.subject.cnpq |
Agronomia. |
pt_BR |
dc.title |
Caracterização pós-colheita de danos mecânicos na goiaba comercializada no Sertão da Paraíba. |
pt_BR |
dc.date.issued |
2013-02-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/6202 |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-26T17:42:14Z |
|
dc.date.available |
2019-08-26 |
|
dc.date.available |
2019-08-26T17:42:14Z |
|
dc.type |
Trabalho de Conclusão de Curso |
pt_BR |
dc.subject |
Goiaba |
pt_BR |
dc.subject |
Psidium guajava L. |
pt_BR |
dc.subject |
Comercialização |
pt_BR |
dc.subject |
Conservação de alimentos |
pt_BR |
dc.subject |
Guava |
pt_BR |
dc.subject |
Commercialization |
pt_BR |
dc.subject |
Food Preservation |
pt_BR |
dc.rights |
Acesso Aberto |
pt_BR |
dc.creator |
SILVA, Helton de Souza. |
|
dc.publisher |
Universidade Federal de Campina Grande |
pt_BR |
dc.language |
por |
pt_BR |
dc.relation.references |
SILVA, H. de S. Caracterização pós-colheita de danos mecânicos na goiaba comercializada no Sertão da Paraíba. 2013. 61 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Paraíba, Brasil, 2013. |
pt_BR |
dcterms.resumo |
A carência de cuidados no manuseio da goiaba nas etapas de colheita, transporte e comercialização podem ocasionar alterações no fruto que desvalorizam o produto comercialmente. Objetivou-se com este trabalho realizar a caracterização póscolheita de danos mecânicos na goiaba comercializada em diferentes estabelecimentos comerciais do Sertão Paraibano. A pesquisa foi realizada em duas etapas. Inicialmente, foram adquiridas duas caixas de goiaba (25 Kg), em cada estabelecimento comercial (Feira Livre e Mercado Público de Pombal – PB e Ceasa de Patos – PB). Na primeira etapa quantificou-se: proporção de frutos por estádio de maturação; proporção de frutos por tipos de danos mecânicos; proporção de frutos com danos mecânicos em cada estádio de maturação e também a estimativa da área externa do fruto afetada por danos mecânicos. Na segunda etapa avaliou-se: aparência externa e interna; cor da casca; severidade de doença; severidade de danos mecânicos; perda de massa fresca; sólidos solúveis (SS); pH; acidez titulável (AT); relação SS/AT, açúcares solúveis totais e vitamina C. Verifica-se que as goiabas são comercializadas sem padronização quanto ao estádio de maturação e com elevada incidência de danos mecânicos, constatando-se a presença de algum tipo de danos em 97% dos frutos provenientes da feira livre, 100% nos frutos do Ceasa e 97% nos frutos do mercado público. A aparência externa das goiabas é o principal fator limitante na vida útil, com aparência externa inadequada para comercialização. A severidade de danos mecânicos acentuam a perda de massa e depreciam a qualidade dos frutos durante o armazenamento. |
|
dc.title.alternative |
Postharvest characterization of mechanical damage in guava sold in the Interior of Paraíba. |
pt_BR |